Blessures – Je enkel verzwikt

Je enkel verzwikt, wat nu?

De enkelverstuiking, ook wel distorsie, verzwikking of verdraaiing genoemd, is de meest voorkomende blessure. In de meeste gevallen ontstaat de blessure bij een landing op de buitenzijde van de voet, waarbij de voet (te ver) naar binnen draait. Hierbij raken de (relatief zwakkere) buitenste enkelbanden beschadigd.
Een blessure van de veel sterkere band aan de binnenzijde van de enkel komt veel minder vaak voor (5-10% van de gevallen).

Afhankelijk van de ernst van de blessure zijn de banden uitgerekt of gescheurd, waarbij de enkel instabiel kan worden. Symptomen zijn pijn en zwelling rondom de enkel, voornamelijk aan de buitenzijde, later gevolgd door een paars-blauwe verkleuring van de huid.

Wat moet je doen? Eerste hulp bij ongelukken toepassen!

Doe zo snel mogelijk en gedurende de eerste 48 uur het volgende:
• IJs Koel de pijnlijke plaats direct met ijs, een cold-pack of koud stromend water gedurende 10 tot 15 minuten en herhaal dit enkele malen per dag. Plaats het ijs niet op de blote huid, maar leg er een handdoek tussen.
• Immobilisatie Steun niet meer op de enkel.
• Compressie Legt direct een drukverband aan. Laat dit wel door een deskundige (EHBO-er) doen. In dit stadium kan de enkel vanwege de opkomende zwelling nog niet getaped worden.
• Elevatie Leg het onderbeen en de enkel hoog.
Een snelle en adequate eerste hulp is van groot belang voor een vlotte genezing. Laat bij ernstige gevallen of bij twijfel de blessure beoordelen door een huisarts. Deze kan zo nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis waar ze röntgenfoto’s laten maken om een botbreuk uit te sluiten of je doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Hoe zorg je voor het beste herstel?

Op het moment dat de ergste zwelling en pijn verdwenen zijn (na 2-5 dagen) kun je beginnen met de opbouw van de belasting. Bij deze opbouw is pijn het signaal om rust te houden. Let op: de pijngrens dus niet overschrijden, want dat vertraagt de genezing! De opbouw van de belasting verloopt in drie stappen, van licht naar zwaar.

Hoe voorkom je herhaling?

Helaas is een enkelverstuiking niet altijd te voorkomen. Wel kan het risico verminderd worden door aandacht te besteden aan het volgende:

• Draag stevige, goed passende schoenen ( Driekwarthoge schoenen kan een belangrijke ondersteuning van de enkelbanden betekenen, met name in de eerste
drie maanden na de blessure. Dit helpt de enkel slechts; het is een fabeltje dat de spieren hier zwakker van zouden worden. ) en let op de wijze waarop de veters geregen moeten worden. Een ideale schoen zorgt daarnaast voor goede schokdemping, zijwaartse stabiliteit, feeling met de ondergrond (grip) en een optimaal draagcomfort.