Knieschijf uit de kom

Knieschijf uit de kom:

Wanneer uw knie te hard naar binnen wordt gedraaid, of u komt met uw knie ergens hard van opzij tegen aan, dan kan de knieschijf ‘uit de kom schieten’. Bijvoorbeeld tijdens sporten. De knieschijf schiet meestal naar de zijkant van uw knie. Bij uw rechter knie schiet de knieschijf dan naar rechts. Bij uw linker knie schiet de knieschijf meestal naar links.

Wat zijn de verschijnselen?

Als de knieschijf uit de kom schiet, doet dat veel pijn. De knieschijf zit dan als een dikke bult aan de buitenkant van uw knie. Er kan een bloeding ontstaan in de knie, waardoor deze snel dik wordt.

Vaak schiet de knieschijf vrij snel weer vanzelf op zijn plek terug. Daarna kan de knie nog een tijd dik blijven. Als de knieschijf eenmaal uit de kom is geweest, kan het daarna vaker gebeuren.

Waardoor komt het?

Bij sommige mensen is de knieschijf of de voorkant van het kniegewricht zo gevormd dat de knieschijf gemakkelijker wegglijdt. Soms zijn de banden die de knieschijf op zijn plaats moeten houden, wat slap.

Hoe gaat het verder?

Als de knieschijf weer op zijn plaats is en de zwelling en de pijn meevallen, probeer dan voorzichtig te bewegen. Voor het herstel is het goed om te blijven bewegen.

Als u door de pijn en zwelling nog niet kunt lopen, dan is het verstandig om een dag rust te nemen en het been hoog te leggen. Af en toe koelen van de knie met ‘icepacks’ kan prettig zijn en de pijn verminderen. Of het voor het herstel helpt is niet duidelijk. Voor het bewegen in en om het huis (bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan) kunt u dan een of twee dagen krukken gebruiken. Soms kan inzwachtelen van de knie steun geven. Zodra de pijn het toelaat, kunt u weer voorzichtig op het been gaan staan. Ook kunt u proberen de knie te buigen en te strekken. Ga geleidelijk steeds meer bewegen, maak een wandeling of ga een stukje fietsen.