Vinger uit de kom

Vinger uit de kom

Een vinger uit de kom is vaak het gevolg van een ongelukje. De vinger is pijnlijk en gezwollen. U kunt uw hand niet meer gebruiken zoals u gewend was. De diagnose wordt meestel gesteld door een lichamelijk onderzoek van uw hand. Dit kan worden ondersteund door röntgenfoto’s. Vaak weet uw arts direct wanneer er sprake is van een vinger uit de kom.

Het PIP-gewricht, dat ligt tussen het tweede en derde vingerkootje, kan uit de kom schieten. We noemen dat PIP luxatie. Het PIP-gewricht kan in drie richtingen uit de kom schieten:

–          Dorsaal (de middelste kootje is verplaatst naar de rugzijde van de hand)

–          Lateraal (de middelste kootje is verplaatst naar de zijkant: links of rechts)

–          Volair (de middelste kootje is verplaatst naar de palmzijde van de hand)

In eerste instantie is de vinger pijnlijk en treedt er zwelling op rondom het PIP-gewricht. Als de kootjes compleet naast elkaar staan, ziet de vinger er vervormd uit.

Oorzaak

De oorzaak van een vinger uit de kom is meestal het gevolg van een ongeluk. Een val of een bal die op de vinger stuit of als u met de vinger ergens achter bent blijven haken. Het letsel wordt vaak veroorzaakt doordat er veel kracht in de lengterichting van de vinger komt, wanneer die zich in uitgestrekte positie bevindt.

Dat gebeurt bijvoorbeeld bij balsporten waarbij de bal de top van de vinger raakt.

Een volaire PIP luxatie is een zeldzame verwonding.

Over het algemeen wordt dit letsel veroorzaakt door een draaibeweging in de lengterichting van een vinger die lichtelijk gebogen is, bijvoorbeeld wanneer u een vinger in een centrifuge steekt die nog niet uitgedraaid is.

Hoe herken ik een vinger die uit de kom is?

Wanneer een vinger uit de kom schiet, kan dat op allerlei verschillende manieren schade aanrichten: de volairplaat en de ligamenten (gewrichtsbanden) kunnen uitrekken, gedeeltelijk of helemaal afscheuren, en er kan een botfragment afscheuren.

De handchirurg zal de vinger nauwkeurig onderzoeken. Daarnaast zal er een röntgenfoto worden gemaakt om te kijken of er een botfragment is afgescheurd (dit beïnvloedt de therapie).

Eerte hulp bij ongelukken:

Koelen, en naar huisarts.

Medische Behandeling

Bij een vinger uit de kom wordt bijna altijd een spalk aangemeten. Ook kan het zijn dat u handtherapie wordt voorgeschreven. Deze therapie is dan gericht op het verbeteren van uw mobiliteit, sensibiliteit, coördinatie en kracht. Verder is ook het verminderen van de pijn een belangrijke factor van de therapie. Vingers die uit de kom zijn geweest geven vaak lang functionele klachten.